2013-12-11 13:58:18• hírek • MTI

Arsenal-Dortmund-Napoli versenyfutás a továbbjutásért

Hármas versenyfutás ér véget szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában az F csoportban az Arsenal, a Dortmund és a Napoli között. Milánóban a hétszeres BEK/BL-győztes Milan a serleget négyszer elnyerő Ajax-szal vív igazi ki-ki meccset.

Az F csoport négyes végküzdelmeinek sajátossága, hogy dortmundi győzelem esetén a 12 ponttal vezető Arsenal is kieshet még, ha kikap Nápolyban. Az eddig szintén kilenc pontot gyűjtött Dortmund az előző csoportkörben legyűrte a Napolit, s a zárófordulóban ahhoz a francia Olympique Marseille-hez látogat, amely eddigi mind az öt meccsét elveszítette. Ha nyer a német gárda, amire jó esélye van, ott lesz a legjobb 16 között, minden más esetben a másik meccs függvényében dől el a németek továbbjutása. Jürgen Klopp, a dortmundiak mestere ugyanakkor nem számíthat Neven Subotic, Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Marcel Schmelzer és Sven Bender játékára sem.

A további három, ugyancsak szerdán érdekelt csoport mindegyikében egy-egy biztos továbbjutó már akad: az E-ben a londoni Chelsea, a G-ben az Atlético Madrid, a H-ban pedig az FC Barcelona biztos tagja a nyolcaddöntőnek, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódik a csatározás az állva maradók között.

Az E kvartettben a magyar válogatott támadója, Szalai Ádám érdekelt német együttesével, a Schalkéval, amely a kilencpontos Chelsea és a nyolcpontos Basel mögött hét ponttal következik, s a sorsa saját kezében van, mivel saját pályán, Gelsenkirchenben fogadja a svájci riválist. Ha győz, a Schalke is ott van az angol gárdával egyetemben a nyolcaddöntőben, a Chelsea ugyanakkor már tét nélküli meccsen látja vendégül a három pontjával utolsó bukaresti Steauát.

A román csapat eltiltás miatt nem számíthat csapatkapitányára, Alexandru Bourceanura, sérülés miatt pedig első számú helyettesére, Lucian Filipre, így a középpálya közepén Andrei Prepelita lesz a sérüléséből a vártnál gyorsabban felépült Mihai Pintilii társa. További változás lehet, hogy a védelem jobb szélén a zöld-foki-szigeteki Fernando Varela veheti át az utóbbi hetekben kegyvesztett macedón Daniel Georgievski helyét.

A másik oldalon David Luiz és Marco van Ginkel hiányzik sérülés miatt, a hétvégi, Stoke City elleni 3-2-es bajnoki vereség után pedig az angolok nem engedhetnek meg maguknak egy újabb ajándékot. Főleg, miután José Mourinho máris megjutalmazta a román delegációt: az egykor szintén tolmácsként kezdő portugál úgy érezte, a hivatalos sajtótájékoztatón annyira lefárasztotta a román tolmácsot, hogy a végén neki adta a kézjegyével ellátott, Chelsea-címeres pulóverét.

A G csoportban a négy győzelemmel és egy döntetlennel éllovas Atlético mögött a szentpétervári Zenit és a portugál Porto vetélkedik a második pozícióért, nem egyforma eséllyel. A hatpontos orosz együttes két pontjával a kvartett alján szerénykedő osztrák Austria Wien ellen lép pályára, s még idegenben is okkal bízik a sikerben, míg az ötpontos portugál csapat a madridi alakulat otthonában játszik, ahol még a döntetlen is bravúrnak számítana. A pontegyenlőség a Zenitnek kedvezne a Portóval szemben az egymás elleni összevetésben.

A H csoportban a már továbbjutott, ráadásul odahaza játszó tízpontos Barcelonának a csoportelsőség megszerzése a fontos a három ponttal utolsó skót Celtickel szemben, miközben a nyolcpontos Milan és a hétpontos Ajax - némi túlzással élve - élet-halál harcot vív egymással a továbbjutásért. A milánóiaknak már döntetlen is elegendő, a hollandokon viszont csakis a győzelem segít. A két együttes formája alapján pedig nem kizárt, hogy végül a hollandok ünnepelnek. Amíg ugyanis az Ajax a legutóbbi négy bajnokiját 14-0-ás gólkülönbséggel nyerte meg, addig a Milan az utolsó hét bajnokijából csak egyet tudott megnyerni. A Celtic és a Catania négy napon belüli legyőzése úgy tűnik csak fellángolás volt, a hétvégén a Livorno elleni 2-2 inkább azt sugallja: folytatódik a pocsék forma.

A szerdai program (az UEFA honlapjáról):
Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló: 
E csoport:

FC Schalke 04 -FC Basel 21.45 DolceSport4, DigiSport1.hu
Chelsea -Steaua Bucuresti 21.45 DigiSport1.ro, DolceSport1
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Chelsea 9 pont, 2. FC Basel 8, 3. Schalke 04 7, 4. Steaua Bucuresti 3

F csoport: 
Olympique Marseille -Borussia Dortmund 21.45
Napoli -Arsenal 21.45 DigiSport2, DolceSport3
Az állás: 1. Arsenal 12 pont, 2. Dortmund 9 (9-5), 3. Napoli 9 (8-9), 4. Olympique Marseille

G csoport:
Austria Wien -Zenit 21.45
Atlético Madrid-FC Porto 21.45
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Atlético Madrid 13 pont, 2. Zenit 6, 3. FC Porto 5, 4. Austria Wien 2

H csoport:
AC Milan -Ajax Amsterdam 21.45 DigiSport3.ro, DolceSport2, DigiSport2.hu
FC Barcelona -Celtic Glasgow 21.45
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Barcelona 10 pont, 2. AC Milan 8, 3. Ajax Amsterdam 7, 4. Celtic Glasgow 3

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: